Tradycyjne Święto Rękawki na Kopcu Krakusa to impreza plenerowa nawiązująca do wczesnośredniowiecznych obrzędów, których początki sięgają VIII w. Organizowana jest każdego roku we wtorek po Wielkanocy. Tego dnia pod Kopcem Krakusa można przenieść się w czasie o kilka wieków i zobaczyć jak wyglądało życie we wczesnośredniowiecznych osadach: jakie były tradycyjne rzemiosła, jakie stroje noszono, a przede wszystkim jak wyglądały średniowieczne obrzędy odprawiane z okazji nadejścia wiosny. Można spróbować potraw gotowanych według przepisów naszych przodków i zobaczyć jak wyglądały średniowieczne potyczki zbrojne. Integralnym elementem imprezy są występy artystyczne bardów oraz zespołów ludowych.

Wydarzeniu towarzyszy również jarmark historyczny – z licznymi stoiskami, na których można kupić wyjątkowe produkty, najczęściej rękodzielnicze, wykonane przez lokalnych artystów i rzemieślników oraz posmakować tradycyjnych przekąsek.

Zgłoszenia do strefy handlowej

Właśnie ruszają przygotowania do tegorocznej edycji wydarzenia. Ze względów formalno-organizacyjnych ustalenia dotyczące strefy handlowej (jarmark rękodzieła + żywność) muszą być podejmowane ze stosownym wyprzedzeniem. Dlatego już teraz serdecznie zapraszamy do współpracy wystawców oferujących ciekawe produkty, którzy chcieliby zorganizować swoje stoisko sprzedażowe w ramach imprezy. Prosimy o przesyłanie zgłoszeń w formie wypełnionego formularza.

Przesłanie zgłoszenia nie jest jednoznaczne ze zgodą na zorganizowanie stoiska sprzedażowego w ramach wydarzenia. Tę ostatecznie wyda organizator po analizie wszystkich wniosków. Kolejność zgłoszeń nie będzie decydowała o wyborze. Lokalizację stoiska również wyznaczy organizator. Szczegółowych informacji na temat zasad organizowania stoisk sprzedażowych podczas Tradycyjnego Święta Rękawki na Kopcu Krakusa udziela p. Urszula Sobolewska – pracownik Działu Organizacji Imprez i Edukacji Centrum Kultury Podgórza (tel.: 12 656 36 70 wew. 35, urszula.sobolewska@ckpodgorza.pl).

Formularz zgłoszeniowy

Na skróty

Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej.