W trakcie wykładu omówione zostaną źródła archeologiczne dotyczące jadłospisu naszych przodków. W czasie badań wykopaliskowych na terenie dawnych osad archeolodzy odkrywają liczne fragmenty kości zwierząt dzikich i hodowlanych. Kości te noszą ślady cięcia, rozłupywania oraz odcinania od nich mięsa. W prahistorycznych i średniowiecznych naczyniach badacze natrafiają czasem na ziarna zbóż, a w jamach odpadkowych i na śmietniskach między innymi na nasiona ogórków, pestki brzoskwiń, resztki wielu dzikich roślin, które mogły być spożywane okazjonalnie oraz muszle małży, a nawet skorupy żółwi. Rybołówstwo potwierdzają znaleziska haczyków do wędek. Natomiast coraz bardziej rozwinięte możliwości badawcze związane z wykonywaniem różnych analiz pozwalają nawet na wykrycie śladów przypalonego mleka na naczyniach sprzed wielu tysięcy lat.

Wydarzenie z cyklu

Plakaty

Na skróty

Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej.